niedziela, 22 marca 2015

brusznica / mleczna czekolada / prażony migdał (by Patryk)

Batoniki z konfiturą z brusznicy i ganaszem  z prażonych migdałów.

(na 20 batoników)
Konfitura z brusznicy:

  • 250g brusznicy
  • 180g cukru
  1. Smażyć brusznice z cukrem do uzyskania konsystencji konfitury.
  2. Wystudzić i zblenderować.

Ganasz z prażonych migdałów:

  • 150g mlecznej czekolady
  • 150g śmietany 34%
  • 30g cukru inwertowanego
  • 20g syropu glukozowego
  • 40g pasty z prażonych migdałów
  • 10g masła bezwodnego (może być sklarowane) 
  1. Śmietanę wraz z cukarami zagotować i zalać nią czekoladę, zblenderować.
  2. Dodać pasty z prażonych migdałów ponownie zblenderować.
  3. Dodać masło, zblenderować.
  4. Odstawić w kontakcie z folią aż temperatura spadnie do 30-31 stopni.

Złożenie:

  1. Formę do batoników wypełniamy zatemperowaną 70% czekoladą, odstawiamy do skrystalizowania.
  2. Szprycujemy pasek z konfitury z brusznicy.
  3. Resztę wolnej przestrzeni wypełniamy ganaszem z prażonych migdałów. 
  4. Zostawiamy do skrystalizowania na ok. 24 godziny.
  5. Zamykamy korpusy.
  6. Gotowe

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...